De economie van het kapitaal versus de economie van het leven.
De huidige economie is de economie van het kapitaal en hebzucht, van snel geld verdienen, schaalvergroting e.d. Het korte termijn denken en geen rekening houdend met de principes van de natuur.
Deze economie kan niet duurzaam zijn omdat het alle grondstoffen doet uitputten en zal daarom ook niet stand kunnen houden omdat het de bodem geweld aan doet door alleen te halen en niets van waarde terug te brengen.
Hier is men de beheerser van een systeem wat vanuit de mannelijke energie wordt aangestuurd.
Kunstmest, bestrijdingsmiddelen en mest van slechte kwaliteit leveren geen positieve bijdrage om de bodem weer vruchtbaar te krijgen.
Mens, dier, plant en bodem zijn de slaaf van deze economie en gaan er uiteindelijk aan ten gronde.
Binnen de economie van het leven daarentegen houdt men rekening met de natuurlijke principes en is men zich bewust dat alles met elkaar verbonden is en elkaar beïnvloedt.
Men streeft ernaar harmonie te creëren in het natuurlijke systeem waardoor het sterker wordt en zichzelf in stand kan houden.
Hier wordt elk onderdeel gezien als even waardevol en de mens als beheerder die het geheel mag begeleiden. Een landbouwer behoort een begeleider te zijn van natuurlijke processen die kunnen leiden tot een gezond en harmonieus systeem. Dat de consument kan voorzien van gezonde en smaakvolle levensmiddelen. Dit wordt meer aangestuurd vanuit het vrouwelijke principe naar de Gulden Snede verhouding van 62% vrouwelijke en 38% mannelijke energie.
Hierbij is het wel van belang dat de beheerder(s) zich bewust zijn van de natuurlijke principes en dat zij of hij (gezamenlijk) dit met de zuivere intenties doen die in overeenstemming zijn met de natuur.
Middels de industriële landbouw (die als gangbaar gekenmerkt wordt) kunnen heden ten dage wel 14 miljard mensen gevoed worden. De beperking van deze vorm van voedselproductie is de logistieke distributie waardoor de geproduceerde grondstoffen als mais en soja die dit systeem voortbrengt lang niet bij iedereen terecht komen. Hierdoor leven er nog 1 miljard mensen in honger terwijl veel van deze grondstoffen als brandstof en voor de industriële vleesproductie ingezet worden. Het ontbeert deze grondstoffen aan evenwichtige voedingswaarde o.a. omdat ze in monoculturen geteeld worden met inzet van chemicaliën, kunstmest en veelal ook genetisch gemanipuleerd zaaizaad. De inmiddels dalende levensverwachting en toename van kanker, Alzheimer, onvruchtbaarheid, autisme bij kinderen en andere degeneratieve ziektes waarmee inmiddels het merendeel van de bevolking (in westerse landen) te maken krijgt in haar of zijn leven getuigt hiervan. En dit ondanks de enorme inspanningen om de trend te keren. Daarnaast gaat dit alles ten koste van veel water, de leefomgeving en Moeder Aarde, o.a. de destructie van oerbos overal ter wereld.
Gelukkig is het met regeneratieve landbouw ook mogelijk 14 miljard mensen te voeden maar dan met voor de mens de juiste inhoudsstoffen en respect en zelfs verbetering van onze leefomgeving. Regeneratieve landbouw is gebaseerd op het jaarrond groen houden van de grond, geen tot een minimum aan grondbewerking, het aanbrengen van biodiversiteit en integreren van plantaardige en dierlijke productie. Door de bodem weer gezond te maken en het organisch stof gehalte te verhogen is het mogelijk veel meer CO2 in grond vast te leggen en ook het waterbergend/bufferend vermogen te verhogen. De voedselproductie wordt bovendien veel kleinschaliger omdat er veel teelten in lagen gestapeld kunnen worden, met andere woorden, het fotosynthetisch oppervlakte per vierkante meter wordt vergroot. En het is onze droom dat met deze kleinschaligere- doch productievere vorm van landbouw er grond vrij komt waar families hun familiedomeinen kunnen stichten…
Onze omschakeling van industrieel boeren...
Als gezin hebben aan den lijve de gevolgen van industriële landbouw ondervonden in de 7 jaren dat wij een grootschalig melkveebedrijf in Washington State in de USA met 750 melkkoeien hebben gehad op 300 hectare grond. Het was een bijzonder mooi avontuur waarbij droom en nachtmerrie soms dicht bij elkaar lagen. In deze periode hebben we het belang van gezond bodemleven leren kennen. En dankzij deze en tal van andere levenslessen die ons daar gepresenteerd zijn hebben wij een omschakeling in ons denken kunnen maken waarvoor wij dankbaar zijn.
Naar paradijselijk boeren...
Na onze lessen in de USA zijn we in Nederland op “slechts” 6 hectare begonnen een familiethuisgrond annex regeneratief landbouwbedrijf in te richten. Net als bij “Biggest Little Farm” is het hart van ons bedrijf een compost installatie die we tijdens ons avontuur in Noord-Amerika tegen gekomen zijn en die gemaakt wordt door het familiebedrijf van Siebe Bosgra in Abbotsford, BC Canada. Deze stelt ons in staat om koolstof op te bouwen om ecosystemen te herstellen en wat aan Moeder Aarde terug te geven. De input bestaat uit de hoogwaardige mest van onze 30 koeien (wij vercomposteren alle mest en hebben dus geen drijfmest) en reststromen van biologische akkerbouwers in onze gemeenteregio die we in onze gezamenlijke inspanningen tot herstel zijn tegengekomen. Hiermee hebben we inmiddels een regio kringloop kunnen creëren waarbij de compost in dienst staat van hoogwaardige gewassenteelt voor menselijke consumptie.
De opbouw van ons familiedomein vordert gestaag waarbij we ons richten op een aantal “projecten”. We worden bijna iedere dag opnieuw verrast door de enorme intelligentie en herstellend vermogen van de natuur en de ongekende mogelijkheden die dit biedt. Hierbij laten we ons leiden door alle handreikingen in “De rinkelende Dennen van Rusland”.
Onze initiatieven
Meer blauwe stippen voor een blauwe zone...
Wij zijn reeds in contact met een aantal herstellende landbouwers uit de regio die ook kennis van “De rinkelende dennen van Rusland” genomen hebben en ook de drang tot regeneratief boeren gekregen hebben. Op welke manier weten wij niet, maar wij hopen met een groot aantal blauwe stippen in Nederland verbonden te worden waarbij Nederland uiteindelijk bekend zal worden als het kennis centrum voor herstellende landbouw.
Zuinig op Moeder Aarde...
[…] Wat voor grootse tempels de regeerders ook mogen bouwen, de generaties na hen zullen zich alleen de vervuiling herinneren die ze hebben nagelaten.
Water zal het criterium worden, de graadmeter voor alle dingen. Met iedere nieuwe dag wordt het water meer vervuild. […] Deel 3.
Ondertussen blijven we co-creeren en proberen wij zo verstandig mogelijk met de ons beschikbare hulpbronnen om te springen.
Om het water dat op ons familiedomein valt te reinigen en recyclen hebben we een opvangvijver met phyto filter gemaakt . Alle dakwater wordt opgevangen en naar de silo of vijver geloodst waar het gevitaliseerd wordt middels een zgn. “flow form”. Dit water gebruiken we om onze dieren en planten van levend water te voorzien.
Daarnaast vangen we op onze gebouwen een we een maximale hoeveelheid zonlicht op en zetten die om in elektrische energie. Met 520 zonnepanelen zijn we volledig zelfvoorzienend voor alle elektriciteit en is er sprake van netto leverantie.
Alle installaties waaronder de compost turner en mestverwerking, melk- koel- en vries installaties als ook de verwarming- en heet water installatie draaien op eigen opgewekte stroom.
NB: wij werken niet met subsidies omdat het gros van de “duurzame” gesubsidieerde initiatieven ons inziens de natuur tegenwerken. Een herstellend project moet op zichzelf kunnen draaien, dus met de natuur, en niet kunstmatig met subsidies in stand gehouden hoeven worden. De voorwaarden die aan subsidies gesteld worden zijn vaak beperkend voor creativiteit om tot werkelijk duurzame projecten te komen. Onze zonnepanelen, water recycling en bomenaanplant worden dus allen zonder subsidie gerealiseerd. Er zijn plannen om ook in de winter elektriciteit op te wekken van het verbouwde snipperhout om zo ook in de winter – als de elektriciteitsbehoefte het grootst is (!!!!) – zelfvoorzienend te zijn en het netwerk te blijven benutten. Deze plannen kunnen op basis van huidige energiemarktprijzen (dus zonder subsidie) echter nog niet gerealiseerd worden.