[…] Niet te geloven! Niet een landbouwdeskundige, maar een kluizenares uit de taiga heeft bewezen dat grond die op de juiste manier wordt beplant, al na een paar jaar geen bemesting meer nodig heeft, en dat zelfs de kwaliteit van grond die niet bepaald vruchtbaar is, op die manier zal toenemen! […] Deel 5.
Centraal in onze bedrijfsvoering om zo veel mogelijk koolstof op te bouwen staat gecomposteerde stalmest. Alle organische stromen (mest van het vee, stro uit de wisselteelt, houtsnippers van onze struiken en bomen etc.) bij ons gecomposteerd met een zgn. “compost turner”, in ons geval de RotoKing gemaakt door familievriend Siebe Bosgra uit Canada. De elektriciteit om deze installatie dagelijks te draaien wordt door onze zonnepanelen zelf opgewekt en we zijn inmiddels in staatallemest van onze dieren te composteren zodat wezonder drijfmestkunnen werken. Dit komt het bodemleven ten goede en daarmee de kwaliteit van de levensmiddelen die we produceren.
Binnen 3 jaren hebben we inderdaad al gemerkt dat grond die op de juiste manier beplant en bemest is al bijna geen bemesting meer behoeft. Hiervoor heeft men wel de juiste mestsoort nodig, die van het rund die natuurlijk gevoed is.
Onze initiatieven
Meer hierover...
Daarnaast kan 1 hectare landbouwgrond bij iedere 1% toename aan organische stof ongeveer 200.000 liter extra water vasthouden.
In ons geval hebben wij 7% organische stof en kan iedere hectare 1,5 miljoen liter water bergen in de bovenste 25 cm. Ter vergelijking: het organische stofgehalte van gangbare akkerbouwgrond in onze gemeente de Waadhoeke ligt rond de 1,5 en deze grond kan slechts 200.000 liter vasthouden. In een tijd met grilligere weerspatronen en grotere hoeveelheden regen en/of droogte is dit een enorme buffer van leven, los van wat dit voor de Waterschappen in ons land betekent!
Onze gecomposteerde stalmest wordt in de regio aan samenwerkende bio-plantentelers geleverd voor de teelt van hoogwaardige groenten en gewassen voor menselijke consumptie.
In het kader van vruchtwisseling verbouwen deze plantentelers een combinatie van gras-klaver en haver-veldbonen voor onze koeien waarmee een regionale kringloop is onstaan.
Deze vruchtwisseling is nodig omdat de groente en gewassen teelten voor menselijke consumptie zeer nutriënten intensief zijn en dus niet jaar op jaar kunnen omdat dit de bodem uitput. Met de wisselteelt kan de bodem tot rust komen omdat deze grotendeels uit vlinderbloemige gewassen bestaat (natuurlijke stikstofbinders).