[…] ‘Alles op deze Aarde, elk grassprietje, ieder kleinste insect is geschapen ten behoeve van de mens: alles heeft zijn eigen specifieke taak en bestemming om de mensheid ten dienste te staan. Maar de mensen in jullie samenleving weten daar te weinig van om de mogelijkheden te benutten, ze ten volle te benutten.’ […]
[…] Hetzelfde geldt voor de vraag wat je moet eten. Alles wat er op het moment van honger maar voorhanden is, bij wijze van spreken. Het organisme maakt zelf wel de juiste keus. En hoewel het misschien ongebruikelijk is, raad ik je het volgende aan: als er in huis dieren zijn (een hond, een kat), observeer ze dan aandachtig. Van tijd tot tijd kiezen ze uit het aanwezige onkruid een grashalm of kruid en eten dat op. Het is aan te bevelen om dan zelf ook ten minste enkele van die kruiden of gewassen te plukken en deze aan de maaltijd toe te voegen. Dat hoeft niet per se dagelijks; een of twee keer per week is voldoende.’ […] Deel 1.
Eén van de zeldzame mensen die de bestemming van alle kruiden en natuurlijk voorkomende grassoorten nog kent is Hubert Cremer. Hij is met recht wat men een druïde zou kunnen noemen.
Gezonde, volwaardige voeding voor mens en dier heeft de begeistering van Hubert en hiervoor heeft hij over de afgelopen 40 jaren een aantal kruidensupplementen ontwikkeld. De basis is de zgn. “KrafVital” bestaand uit natuurlijke mineralen en vitaminen die onze dieren naar behoefte onbeperkt kunnen opnemen om hun accu opgeladen te houden.
Deze wordt aangevuld met de “Booster” bestaand uit geperste oliekoek van noten- en peulvruchten, enzymen en aminozuren waardoor de motor als het ware soepel gaat draaien.
Wij gebruiken de voor mensen bedoelde “Humaan Booster” gebaseerd op 47 verschillende kruiden overigens ook zelf. 8 Gram ofwel 1 theelepeltje per dag als dagelijkse verzekering en boost terwijl het veel rust op de zenuwpunten brengt.
Het is ons doel is om gezonde levensmiddelen te produceren met een evenwichtige Omega 3:6 balans voor mensen. ALLE levensmiddelen die de mens nuttigt zouden een Omega 3:6 verhouding moeten hebben van 1 : minder dan 5. Helaas is dat bij de meest beschikbare voeding niet zo. En zoals bekend zijn vooral de Omega 6 vetzuren ontstekingsbevorderend en smaakbedervend. Omdat ze echter met hoge opbrengsten in monoculturen geteeld kunnen worden hebben die de overhand gekregen in onze dagelijkse voeding. Een overschot aan Omega 6 is ontstekingsbevorderend, leidt tot een lekke darm hetgeen vervolgens in tal van ziektes resulteert waar inmiddels de grote meerderheid van de bevolking mee te maken krijgt.*
Het ontgaat de meeste mensen dat het doel van de agro-industriële veredeling en genetische manipulatie van alle gewassen en met name de graansoorten niet alleen de verhoging van de productie opbrengsten is maar ook de door de voedingsindustrie vereiste kenmerken. Tegelijkertijd wordt op deze manier het verkrijgen van octrooien door oligopolie van multinationals bewerkstelligd waardoor de winsten van deze concerns verzekerd blijven. Deze distribueren zowel zaden als chemische meststoffen en pesticiden (en alle andere mogelijk denkbare -ciden) waardoor ze uiteindelijk de markt beheersen en de mogelijkheid beperken om met oorspronkelijk graansoorten te werken.
Wij werken alleen met kruidenrijk grasland voor de beweiding en vlinderbloemigen (klaver-gras) en kruidenrijk hooi als aanvulling samen met de kruidenpreparaten van Hubert en oergranen als emmer, spelt, (zwarte) haver, lijnzaad en veldbonen. Granen als mais, zonnebloem en tarwe passen niet in ons Omega 3:6 balans verhaal.
Hierdoor is het ons gelukt om binnen een periode van een tweetal jaren consequent Omega 3:6 verhoudingen te behalen van 1 op minder dan 2 (1:2) in onze zuivel. De minimale verhouding moet 1:<5 zijn. We laten onze zuivel ieder seizoen onderzoeken en deze analyses geven ons tevens informatie over de weerstand van onze koeien (lichaam- en uierreserves) en zorgt er voor dat we “de koeien niet van de rug melken” (uitmelken). Dit verbetert de vitaliteit en levensduur van onze koeien zodat wij dit jaar meer dan de dubbele gemiddelde levensproductie van Nederland zitten. De koeien worden gezond en mooi oud en dit heeft z’n weerslag in de smaak van onze zuivelproducten.
Ook de eieren van onze grasgevoerde kippen aangevuld met het kruidenvoer van Hubert behalen de voor de mens gezonde Omega 3:6 verhouding van 1:<4.
* Zie in dit kader het werk o.a. van:
* Dr. Natasha Campell-McBride MD, MMedSci neurologie, MD voedingskunde die een duidelijke link legt tussen een zieke darmflora en autisme, ADHD, ADD, schizofrenie, dyslexia, depressie, dyspraxia, etc. Zij heeft haar eigen kind en de kinderen (en ouders) van vele andere gezinnen kunnen genezen middels door haar “heal your gut” voedingsrichtlijnen.
* De tandarts Weston Price die in het begin van de vorige eeuw middels uitvoerige wereldwijde en herhaalde reizen aantoonde dat bij inheemse bevolkingen rondom de wereld het tandbederf zijn intrede deed zodra westerse voeding geintroduceerd werd. Hij toonde aan dat tandbederf niet van buiten komt maar in de darmen ontstaat en dat vetoplosbare vitamines en mineralen het sleutelwoord zijn ~ www.westonprice.nl
* Dr Zach Bush MD ~ zie www.zachbushmd.com over zijn conclusies over de opkomst van degeneratieve ziektes op grote schaal en de manier waarop voedsel in toenemende mate chemisch geproduceerd wordt tijdens de afgelopen 70 jaren.
Wij hebben onze bestellijst mede laten insprireren door bovenstaande bijzondere mensen die begaan zijn met volksgezondheid.
Oerbroden
In het kader van gezonde menselijke voeding – want daar is het waar het ons allemaal om te doen is – heeft Hubert ook een recept voor oerbroden ontwikkeld die hij aan ons levert en die in de bestellijst te vinden is.
Dit zijn zuurdesem broden op basis van biologisch geteelde emmer, spelt en rogge. Deze granen worden op steen gemalen en er worden geen meelverbeteraars aan toegevoegd. De overige ingrediënten bestaan uit zuiver grondwater en Keltisch zeezout. Alle broden worden met de hand gevormd waardoor er veel water door het deeg opgenomen kan worden. Nat deeg resulteert in veel smaak en een hoge natuurlijke houdbaarheid. Alle broden worden op een steenvloer afgebakken.
Waarom zijn oergranen beter? Ze zijn vrij van geïnduceerde mutaties. De ‘moderne’ gemodificeerde granen worden gemakkelijker verwerkt door de pasta- en broodindustrie maar worden door het menselijk lichaam minder goed verdragen. Met name de gewijzigde eiwit- en glutenstructuur hebben voor talrijke vormen van intolerantie en (gluten) allergie bij veel mensen gezorgd. De oergranen laten een lager eiwit- en gluten gehalte zien en een grotere analytische en organoleptische complexiteit met een betere houdbaarheid.
Bij het pasteuriseren van melk zien we ook een verandering van de eiwitstructuur waardoor ook deze door de lichamen van veel mensen niet meer herkent wordt. Daarnaast worden bij het pasteuriseren veel gezondheidsbevorderende bacteriën gedood. Vandaar dat wij aanhangers zijn van rauwmelkse zuivel.
Onze initiatieven
Meer over Omega 3:6
Hierbij een korte uitleg bij de Omega 3:6 uitslagen van onze zuivel, vlees en eieren.
Omega-3 vetzuren
Zijn essentieel voor de lichaamsfuncties van de mens en kunnen alleen via voeding opgenomen worden.
De belangrijkste Omega 3 vetzuren die ontstekingsremmend werken zijn:
α-Linoolzuur (ALA)
Eisosapentaanzuur (EPA)
Docosahexaanzuur (DHA)
Ong. 10% van de ALA worden in Omega-3 vetzuren opgenomen;
In melk komt 90% van de Omega-3 vetzuren in de vorm van ALA voor;
Ook in olieperskoek en bepaalde planten en kruiden komen de Omega 3 vetzuren voor zoals die ook in melk voorkomen;
EPA en DHA komen vooral in zeevis voor maar door de toenemende vervuiling van het water dalen deze waarden echter en is inname door zwaarmetalen en microplastic deeltjes gevaarlijk.
Een gezond mens behoeft ong. 1,5 gram per dag aan Omega-3 vetzuren
Omega-6 vetzuren
Zijn meervoudig onverzadigde vetzuren
De belangrijkste Omega-6 vetzuur zijnLinoolzuur en Linolenzuur
Zgn. “slechte” Omega-6 vetzuren die ontstekingsbevorderend werken zijn:
Eisosapentaanzuur (EPA)
Docosahexaenzuur (DHA)
Arachidonzuur
De Omega 3:6 verhouding in melk, eieren en vlees is afhankelijk van voeding. Vers gras, hooi en graskuil vormen de basis voor hoge Omega 3 waarden. Producten als olieperskoek (van walnoten, lijnzaad bijv.) met hoge Omega 3 waarden dragen verder bij aan het verhogen van de Omega 3 in onze producten.
Wij streven naar een Omega 3:6 verhouding van 1:<5 en behaalden hetafgelopenjaar een verhouding van 1:2. Bio zuivel heeft gemiddeld genomen al een verhouding van 1:5 doordat biologische koeien geweid worden.
In het geval biologische eieren ligt de verhouding op 1:15 (gangbaar 1:25). Onze eieren hebben een verhouding van 1:<5. En voor het vlees van onze dieren geldt hetzelfde.
CLA
Heeft een positieve invloed op de stofwisseling van de mens;
Heeft een positief effect op het voorkomen van verscheidene kankersoorten;
Helpt bij arteriosclerose (verharding slagaders);
Komt voornamelijk in producten van herkauwers voor;
Een gezond mens behoeft ong. 430 milligram per dag;
Een ziek mens behoeft ong. 800 milligram per dag.
De CLA moet zo hoog mogelijk zijn maar moet ook in verhouding tot de Omega 3:6 verhouding gezien worden. Daarnaast is deze ook seizoens afhankelijk: voorjaarsgras bijvoorbeeld resulteert in veel hogere CLA waarden dan najaarsgras. Maar ook het ras koeien of kippen speelt een rol.
Omega 3:6 uitslag van onze melk.
Minimaal drie keer per jaar onderzoeken wij onze melk of kaas op de vetzuursamenstelling. Hiermee bewaken wij de juiste vetzuursamenstelling van onze kazen en zuivel en bovendien bewaken wij ook de immuniteit en daarmee gezondheid van onze koeien op een hoog niveau door bepaalde vetzuren te monitoren.
Chromotografie
Middels chromotographie kunnen wij de levenslijnen en -energie van onze bodem, planten en dieren, dus ons ecosysteem, afmeten.
De lijnen horen fijn, heel en stralend te zijn als een intacte zon met een rustige kern.
Links een chroma van onze rauwmelkse kaas van februari 2020 en ter vergelijking rechts een chroma van gepasteuriseerde winkelmelk.
Brix metingen
Tijdens het groei- en teeltproces van alle onze planten nemen we geregeld Brix metingen met een digitale meter.
De Brix meter registreert het percentage opgeloste voedingstoffen in plantensap en is een lineaire weerspiegeling de hoeveelheid photosynthese. Hoe hoger de Brix hoe meer photosynthese.
Tegelijkertijd moet ook gesteld worden dat Brix niet een indicator is van de voedingswaarde. Photosythese kan op meerdere manieren verhoogd worden dus zowel op natuurlijke wijze als met synthetische middelen.
De basis voor de voeding van onze planten is onze gecomposteerde stalmest.
Middels bladbemesters gemaakt op basis van onze wei van de rauwmelkse kaasbereiding proberen wij de photosynthese te maximaliseren.
Een interessant feit is dat de meeste gewassen op maar 30 tot 40% van hun photosynthetisch vermogen groeien.
In 2021 volgt meer hierover in ons “exciting” nieuwe project “Leven van de Lucht”.